Wydanie nr 88/2024, Czwartek 28.03.2024
imieniny: pokaż (11 imion)Aleksander, Doroteusz, Guntram, Renata, Ingbert, Joanna, Kastor, Malachiasz, Malkolm, Pryskus, Rogat
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Przyszli kucharze z ZSP 4 w Malborku na Polagrze i w grodzie Kopernika - 23 - 28.09.2017

Przyszli kucharze z ZSP 4 w Malborku na Polagrze i w grodzie Kopernika… fot. archiwum szkoły/ 82-200.pl
Targi Gastronomiczne POLAGRA w Poznaniu oraz wizyta w toruńskim hotelu to cele dwudniowego wyjazdu szkoleniowego, w którym uczestniczyli przyszli kucharze, obecnie uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 4 w Malborku.

Celem wyjazdu było poznanie najnowszych technologii dominujących w branży gastronomicznej oraz smaków kuchni regionalnych. Nie mogło zabraknąć degustacji wyrobów małych producentów żywności i gospodarstw agroturystycznych z całej Polski.

Podczas degustacji potraw uczniowie spróbowali swoich sił przy wyrobie gastronomicznych półproduktów. Wystawcy zadbali też o formę konsumentów – przy stoiskach fast foodów ulokowały się masażery! 
 

– Pokazy kulinarne były dla mnie największą atrakcją targów – powiedziała „Gazecie Malborskiej” Ania Cesarska, uczennica 3 klasy szkoły zawodowej. – Z zainteresowaniem przyglądałam się procesowi przygotowywania potraw, oczywiście musiałam ich później posmakować. 

Uczniowie obejrzeli sprzęt gastronomiczny – piece konwekcyjno-parowe, lady chłodnicze, sztućce. Uwagę zwróciły licznie prezentowane wyciskarki do soków. Warto podkreślić, że sprzęt wystawiali głównie rodzimi producenci.

W drodze powrotnej klasy „mundurówki” odwiedziły w grodzie Kopernika hotel… „Copernicus”. 

– To była typowa wizyta studyjna – mówi nauczycielka Joanna Parafiniuk. – Nasi uczniowie mieli możliwość zobaczenia prawdziwej hotelowej kuchni oraz zaplecza gastronomicznego, dowiedzieli się jak wygląda praca sous chef’a w praktyce, a nie tylko w teorii.

Uczniowie zobaczyli profesjonalny układ funkcjonalny zakładu gastronomicznego, najnowocześniejsze sprzęty w branży gastronomicznej, różne rodzaje chłodzenia i przechowywania surowców i półproduktów oraz sale: restauracyjną, bankietową, śniadaniową i przyhotelowe szklarnie, w których hodowane są zioła na potrzeby restauracji. 

Wizyta w toruńskim hotelu była możliwa dzięki uprzejmości szefa kuchni Marcina Gruszki, za co bardzo serdecznie dziękujemy – podkreśliła pani Parafiniuk.

Wyjazd zrealizowano w ramach projektu pt. „Zostań ZAWODOWCEM”, który jest współfinansowany ze środków Unii Europejskiej przeznaczonych na rozwój szkolnictwa zawodowego w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Info i foto: archiwum szkoły / 82-200.pl

Katarzyna De Guzman
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.