Wydanie nr 88/2024, Czwartek 28.03.2024
imieniny: pokaż (11 imion)Aleksander, Doroteusz, Guntram, Renata, Ingbert, Joanna, Kastor, Malachiasz, Malkolm, Pryskus, Rogat
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Wiosna na talerzu, czyli zachęcamy pociechy do jedzenia warzyw.

Wiosna na talerzu, czyli zachęcamy pociechy do jedzenia warzyw. fot. E.Leclerc
Wiosna za oknem, skrzynie w sklepach pełne świeżych warzyw, na ulicach miast coraz więcej restauracji z ciekawym, wegetariańskim menu, a wasze dziecko nie lubi jarzyn. Są sposoby, aby temu zaradzić i przekonać maluchy do jedzenia ich większej ilości, co przełoży się na zdrowe nawyki i ogólną witalność małego organizmu.

NOWALIJKI, CZYLI WIOSNA NA TALERZU

Nikogo raczej nie trzeba przekonywać, że warzywa są bogatym źródłem witamin, mikroelementów i składników odżywczych niezbędnych do rozwoju dziecka i zachowania zdrowia również u dorosłych. Wiosenne nowalijki są pełne witamin.

Świeże, lokalne warzywa dostępne w markecie lub na rynku to zastrzyk energii i wartościowych składników, którymi warto wzmocnić młody organizm na wiosnę, gdy pogoda jest wyjątkowo kapryśna.

Warzywa warto serwować w różnych formach. Najlepiej podawać je lekko podgotowane, tak aby pozostały chrupkie i delikatnie. Dziecko zwraca uwagę na estetykę dania bardziej niż osoba dorosła. Prędzej da się przekonać do zjedzenia kolorowej sałaty pełnej pomidorków   koktajlowych, marchewki pociętej na cienkie paseczki i zielonego groszku niż do mdłych, rozgotowanych jarzyn.

Warzywa powinny być świeże i dojrzałe, i najlepiej by było, gdyby pochodziły z upraw ekologicznych lub bio. Warzywa należy wybierać w zależności od sezonu. Ich bioprzyswajalność [ stopień wchłaniania składników pożywienia z przewodu pokarmowego] jest wtedy najwyższa. Jeśli dzieci mają ochotę na inne warzywa, poza obecnym sezonem, warto się posiłkować warzywami mrożonymi, które także zawierają witaminy i składniki mineralne ważne w rozwoju dziecka – radzi Anna Jelonek, dietetyczka współpracująca z E. Leclerc.

Do najczęściej spożywanych nowalijek zalicza się: rzodkiewkę, pomidora, ogórka, sałatę, szczypiorek oraz natkę pietruszki. Ich uprawa może się odbywać zarówno w szklarniach, jak i w gruncie. Warzywa, które pojawiają się z początkiem wiosny, zwykle uprawiane są szklarniowo. Panuje opinia, że nowalijki zawierają dużo niebezpiecznych substancji, ale właściwie prowadzona uprawa szklarniowa nie stanowi zagrożenia dla zdrowia – podkreśla dietetyczka.

CO WIDAĆ W BADANIACH? Jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Matki i Dziecka, 100% dzieci w Polsce spożywa niewystarczającą ilość warzyw. W diecie dziecka po 1. roku życia powinno pojawić się około 5 porcji warzyw każdego dnia. Zaleca się spożywanie od min. 200 gramów na dobę u najmłodszych dzieci, do 400 gramów warzyw u starszych.

Światowa   Organizacja   Zdrowia  (WHO)  w   swoich   raportach   coraz   częściej  przypomina,  że   warzywa  
i   owoce   są   ważnymi   składnikami   zdrowej   diety.   Ich   wystarczające   dzienne   spożycie   może   pomóc
zapobiec   poważnym   chorobom,   takim   jak   niektóre   nowotwory   przewodu   żołądkowo-jelitowego,
choroby serca, cukrzyca, czyli najczęściej występujące obecnie choroby cywilizacyjne. 
Częstym   powodem   tych   schorzeń   są   nadwaga   i  otyłość,  a   najmłodsi   Polacy   są   najszybciej  tyjącymi
dziećmi   w   Europie.   Instytut   Żywności   i   Żywienia   opublikował   w   2016   roku   zatrważające   badania,  
z których wynika, że już co piąty polski gimnazjalista i dziecko w podstawówce ma nadwagę. W latach
70.  było  takich dzieci mniej niż 10%.  Głównym  powodem  tej  sytuacji są  zmiany  stylu   życia, w  tym
głównie   ograniczenie   aktywności   fizycznej   i   spożywanie   zbyt   dużej   ilości   wysokokalorycznych   
i przetworzonych produktów. Warzywa, ze względu na swoją niskokaloryczność, są zatem remedium
na tego typu problemy.

JAK SPRAWIĆ, ABY DZIECI POLUBIŁY WARZYWA?

1. Wyrabiaj dobre nawyki od początku 

Już w pierwszych latach życia dziecka kształtują się podstawy jego nawyków żywieniowych. Wprowadzanie nowych smaków i składników warto rozpocząć właśnie od warzyw, potem dopiero przejść do owoców. Na początek idealna jest marchewka - zdrowa, smaczna i rzadko uczula. 
2. Daj wybór

W  coraz bardziej popularnej i polecanej metodzie karmienia dzieci, BLW, czyli  „bobas   lubi  wybór”, warzywa serwuje się maluchom od samego początku lekko podgotowane lub surowe. Ważne, aby miał on przed sobą ich kilka rodzajów, sam je chwytał i wybierał te, na które ma akurat ochotę.
3. Nie poddawaj się! 

Słowa klucze przy próbach wprowadzania warzyw do diety dziecka to wytrwałość i konsekwencja. Przy braku akceptacji jakiegoś warzywa, należy podejmować  kolejną próbę podania mu go co parę tygodni, nawet 7-8 razy. Może minąć trochę czas zanim dziecko się przyzwyczai do nowego smaku.
4, Świeć przykładem

Gdy maluch ma już około roku, zaczyna coraz uważniej obserwować rodziców. Dlatego ważne jest, aby oni również jedli sporo warzyw, i tym samym stanowili przykład dla dziecka.

5. Stawiaj na smak!

Nie warto powtarzać dzieciom niczym mantry, jakie zdrowe są warzywa.Taki racjonalny komunikat niekoniecznie zadziała, a może   wręcz zniechęcić. Zamiast na walorach zdrowotnych powinniśmy skupić się na smaku. 

6. Podawaj ciekawie

Powszechnie   mówi   się, że   w   pierwszej kolejności jemy oczami. Ciekawie podane warzywa będą naturalną  zachętą do ich jedzenia.Wybór  i różnorodność  jarzyn na rynku  oraz  mnogość przepisów i sposobów ich podania jest tak ogromna, że znajdzie się coś dla każdego niejadka.

7. Zabierz malucha na wspólne zakupy 

Wybierzcie  się razem z dzieckiem do działu z warzywami lub na targ. Niech samo wybierze  pęczek rzodkiewki czy ogórka, zobaczy jak wiele form, kształtów i kolorów mogą mieć warzywa. Tu może ich dotykać, powąchać i zachwycić się ich różnorodnością. 

8. Zabawcie się w ogrodnika

Dobrym pomysłem może być także zachęcenie dziecka do stworzenia własnego ogródka. Jeśli sadzenie i pielęgnowanie nowalijek będzie traktowało jako formę zabawy, jest duża szansa, że łatwiej się przekona do spróbowania warzyw z własnej uprawy. Wiosna to idealny czas na takie zajęcie.

Adresy sklepów  E.Leclerc :

E.Leclerc Malbork

82-200 Malbork ul. Sikorskiego 2

Godziny otwarcia: Poniedziałek-Piątek: 8:00 - 21:00 Sobota: 8:00-21:00 Niedziela: 10:00-19:00

 

E.Leclerc Elbląg

82-300 Elbląg ul. Żeromskiego 2

Godziny otwarcia: Poniedziałek-Piątek: 8:00 - 21:00 Sobota: 8:00-21:00 Niedziela: 10:00-19:00

 

 

E.Leclerc
Przejdź do komentarzy

Kamery On-Line

Podziel się:
Oceń:
Tagi

Zobacz więcej z kategorii Pozostałe


Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.