Wydanie nr 110/2024, Piątek 19.04.2024
imieniny: pokaż (9 imion)Konrada, Leontyna, Werner, Leona, Włodzimierz, Irydion, Cieszyrad, Leon, Pafnucy
ReklamaKontakt
  • tvregionalna24.pl
  • zulawyimierzeja24.pl
  • tvsztum.pl
  • tvdzierzgon.pl

Ostaszewo. Konkurs na stanowisko Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej - 10.11.2016

• Wydanie nr 110/2024
  • 10 listopada 2016, 16:10
  • Wiadomości
Wójt Gminy Ostaszewo ogłasza otwarty i konkurencyjny nabór na stanowisko Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostaszewie ul. Kościuszki 11, 82-112 Ostaszewo

I. Wymagania niezbędne w stosunku do kandydatów:

Kandydatem na ww. stanowisko może być osoba, która:

1. Posiada obywatelstwo polskie;
  2. Posiada pełną zdolność do czynności prawnych oraz korzysta z pełni praw publicznych;
  3. Nie była skazana prawomocnym wyrokiem sądu za umyślne przestępstwo ścigane
    z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe;
  4. Cieszy się nieposzlakowaną opinią;
  5. Posiada wykształcenie wyższe oraz specjalizację z zakresu organizacji pomocy społecznej zgodnie z art. 122 ust.1 ustawy z dnia 12 marca 2004 r. o pomocy społecznej (tekst jednolity Dz. U. z 2016 r. poz. 930 z późn. zm.);
  6. Posiada co najmniej trzyletni staż pracy lub wykonywała przez co najmniej trzy lata działalność gospodarczą o charakterze zgodnym z wymaganiami na ww. stanowisku.

II. Wymagania dodatkowe:

1. Znajomość regulacji prawnych z zakresu pomocy społecznej, świadczeń rodzinnych, postępowania wobec dłużników alimentacyjnych i zaliczce alimentacyjnej, ustawy o wspieraniu rodziny i systemie pieczy zastępczej, postępowania administracyjnego, kodeksu pracy, finansów publicznych, samorządu gminnego;
  2. Umiejętność kierowania zespołem pracowników;
  3. Umiejętność praktycznego stosowania przepisów;
  4. Umiejętność analizy dokumentów i sporządzania pism urzędowych;
  5. Umiejętność poprawnego formułowania decyzji administracyjnych;
  6. Predyspozycje osobowościowe tj.: kreatywność, umiejętność pracy w zespole, umiejętność skutecznego komunikowania się, odpowiedzialność, terminowość, rzetelność; sumienność, obowiązkowość, bezstronność, łatwość nawiązywania kontaktów z ludźmi, wysoka kultura osobista;
  7. Bardzo dobra organizacja czasu pracy;
  8. Aktywność w doskonaleniu własnych umiejętności;
  9. Znajomość procedur i praktyka w zakresie pozyskiwania środków unijnych;
  10. Prawo jazdy kat. B;
  11. Dyspozycyjność.
  12. Stan zdrowia pozwalający na zatrudnienie na ww. stanowisku;

III. Warunki pracy na stanowisku:

1.      Praca wykonywana będzie w Gminnym Ośrodku Pomocy Społecznej w Ostaszewie, ul. Kościuszki 11, 82-112 Ostaszewo;

2.      Praca przy komputerze i w terenie.

3.      Zatrudnienie w pełnym wymiarze czasu pracy – 8 godz. dziennie;

4.       Zatrudniona osoba, o której mowa w art. 16 ust. 3 ustawy o pracownikach samorządowych podejmująca pracę na stanowisku urzędniczym po raz pierwszy, może być skierowana do odbycia służby przygotowawczej, która kończy się egzaminem.

W miesiącu poprzedzającym datę upublicznienia ogłoszenia wskaźnik zatrudnienia osób niepełnosprawnych w jednostce w rozumieniu przepisów o rehabilitacji zawodowej i społecznej oraz zatrudnieniu osób niepełnosprawnych był niższy niż 6%.

IV. Zakres zadań wykonywanych na stanowisku urzędniczym:

1. Kierowanie działalnością Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej oraz reprezentowanie go na zewnątrz.
  2. Realizacja zadań w zakresie pomocy społecznej, świadczeń rodzinnych, funduszu alimentacyjnego i innych wynikających z przepisów prawa przekazanych do kompetencji i statutu jednostki.
  3. Organizacja pracy w GOPS na poszczególnych stanowiskach pracy, zapewniająca sprawne wykonywanie zadań.
  4. Przestrzeganie dyscypliny budżetowej przy ścisłej współpracy ze skarbnikiem gminy i głównym księgowym GOPS.
  5. Organizacja pracy socjalnej ośrodka pomocy społecznej.
  6. Nadzór merytoryczny nad pracą pracowników i kontrola dokumentacji prowadzonej przez pracowników.
  7. Analizowanie i ocenianie zjawisk powodujących zapotrzebowanie na świadczenia z pomocy społecznej oraz kwalifikowanie do uzyskania tych świadczeń.
  8. Udzielanie informacji, wskazówek i pomocy w trudnych sytuacjach życiowych osobom potrzebującym.
  9. Współdziałanie z instytucjami, organizacjami społecznymi, stowarzyszeniami, fundacjami oraz zakładami pracy w celu realizacji zadań społecznych.
  10. Sprawowanie nadzoru i odpowiedzialność za majątek GOPS.
  11. Przygotowanie i składanie informacji i sprawozdań dotyczących funkcjonowania GOPS.
  12. Pozyskiwanie środków pozabudżetowych, w tym unijnych.
  13. Informowanie przełożonego o stanie prowadzonych spraw i zaistniałych problemach.
  14. Wykonywanie innych zadań zleconych przez Wójta Gminy Ostaszewo.

V. Wymagane dokumenty :

1. List motywacyjny;
  2. Życiorys – curriculum vitae z dokładnym opisem przebiegu pracy zawodowej;
  3. Wypełniony kwestionariusz osobowy dla osoby ubiegającej się o zatrudnienie;
  4. Kserokopie świadectw pracy,
  5. Kserokopie dyplomów potwierdzających wykształcenie,
  6. Kserokopie zaświadczeń o ukończonych kursach i szkoleniach,
  7. Referencje, opinie i inne dokumenty potwierdzające nieposzlakowaną opinię kandydata;
  8. Kserokopia dokumentu potwierdzającego niepełnosprawność, jeżeli kandydat zamierza skorzystać z uprawnienia, o którym mowa w art.13a ust.2 ustawy z dnia 21 listopada 2008r. o pracownikach samorządowych (Dz.U. Nr 223, poz. 1458 ze zm.),
  9. Oświadczenia:

1)     o niekaralności za umyślne przestępstwo ścigane z oskarżenia publicznego lub umyślne przestępstwo skarbowe;

2)     o nie toczącym się przeciwko kandydatowi postępowaniu karnym;

3)     o posiadaniu pełnej zdolności do czynności prawnych oraz o korzystaniu z pełni praw publicznych;

4) o braku przeciwwskazań zdrowotnych do pracy na stanowisku urzędniczym;

Dokumenty aplikacyjne: list motywacyjny oraz CV powinny być opatrzone klauzulą: „Wyrażam zgodę na przetwarzanie danych osobowych zawartych w mojej ofercie pracy dla potrzeb niezbędnych do realizacji procesu rekrutacji zgodnie z ustawą z dnia 29.08.1997 r.  o ochronie danych osobowych (t.j.: z 2002 r. Dz. U. Nr 101, poz. 926
z późn. zm.) oraz ustawą z dnia 21 listopada 2008 r. o pracownikach samorządowych
(Dz. U. Nr 223, poz. 1458)” oraz  własnoręcznie podpisane.

VI. Termin, sposób i miejsce składania dokumentów aplikacyjnych:

1. Dokumenty należy składać w kopertach z dopiskiem „Konkurs na Kierownika Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Ostaszewie” osobiście w Sekretariacie Urzędu Gminy w Ostaszewie lub wysłać na adres Urzędu Gminy w Ostaszewie: ul. Kościuszki 51, 82-112 Ostaszewo.
  2. Termin składania dokumentów – do dnia 30 grudnia 2016 r. do godz. 15:30.
  3. O zachowaniu terminu decyduje  data wpływu do Urzędu. Dokumenty, które wpłyną
    po terminie nie będą rozpatrywane

VII. Informacje dodatkowe:

1. Kandydaci spełniający wymagania formalne zostaną niezwłocznie poinformowani telefonicznie o terminie dalszego postępowania.
  2. Informacja o wyniku naboru zostanie umieszczona na tablicy ogłoszeń Urzędu oraz na stronie http://www.pomorskie.eu/pl/bip/gminy/ostaszewo/gmina_ostaszewo

Wójt Gminy

Michał Chrząszcz

Podziel się:
Oceń:

Zobacz więcej z kategorii Wiadomości

Komentarze (0)

Dodanie komentarza oznacza akceptację regulaminu. Treści wulgarne, obraźliwe i naruszające regulamin będą usuwane.